Staatbosbeheer

Samenwerkingsproject met Staatsbosbeheer

Vanaf 23 oktober 2014 is het Odensehuis Groningen een samenwerkingsproject gestart met Staatsbosbeheer met als titel: ‘Zagen en snoeien met SBB’.

Daartoe werd Borgweer bij Wehe den Hoorn door het Odensehuis Groningen geadopteerd en ontstaat er elke donderdagmiddag de mogelijkheid om zich uit te leven met groenwerkzaamheden in de open lucht. De mensen met (beginnend) geheugenverlies houden paden schoon, verwijderen opslag en doen snoeiwerk. De deelnemers dragen zo actief bij aan de groene leefomgeving en hebben een zinvolle activiteit in de natuur.
Het werkvoorzieningsschap Ability Groen zorgt voor beschikbaarheid van het nodige gereedschap en biedt schaft- en sanitaire-voorzieningen. Voor Staatsbosbeheer betekent dit extra capaciteit voor het beheer van Borgweer. De werkzaamheden zijn kleinschalig en arbeidsintensief.

Het programma ziet er in de regel als volgt uit:

– 12.00 uur: gezamenlijke lunch in het Odensehuis
– 13.00 uur: vertrek naar Wehe den Hoorn (per auto)
– 13.30 uur: aanvang activiteiten
– 14.30 uur: pauze
– 15.30 uur: terug naar het Odensehuis in Groningen
– 16.00 uur: einde middagactiviteit

De tijden zijn bij benadering – in de pauze is er koffie & thee en een versnapering. Drinkwater is gedurende de gehele activiteit beschikbaar.

De begeleider van het Odensehuis: “Onze deelnemers kunnen zelf kiezen welke activiteit ze willen doen. Buiten werken in de natuur is voor veel deelnemers een fijne activiteit. De lichamelijke inspanning is positief. De groep bestaat uit deelnemers en vrijwilligers van het Odensehuis. Iedereen levert een bijdrage die past bij de eigen mogelijkheden.” 

Beheerder Marcel Jager van Staatsbosbeheer is tot dusver zeer positief over de samenwerking: “Veel werkzaamheden zouden we ook met een machine kunnen doen, maar met handwerk kunnen we de oude structuren van het borgterrein beter beheren. Voor het beheer van onze terreinen werken wij veel samen met maatschappelijke organisaties. Ik ben er trots op dat we op Borgweer een zinvolle activiteit kunnen bieden aan deelnemers van het Odensehuis en daarmee ook onze eigen doelen kunnen realiseren. Een win-win situatie.”